1.jpg

„Cancer” nu este cel mai optimist cuvant, insa nu ar trebui sa insemne nici condamnare la moarte.
De ce imaginea sumbra asociata de multe ori acestui termen? Fiind un complex de boli atat de raspandit si printre oameni, cei mai multi dintre noi avem cunostinte sau apropiati care au fost intr-un fel sau altul „atinsi” de cancer, iar experientele lor ne-au marcat de cele mai multe ori in mod trist.
In primul rand as dori sa subliniez faptul ca notiunea de „cancer” acopera peste 120 de boli cunoscute la animalele de companie. Oncologia s-a individualizat si a devenit o ramura diferita de „medicina interna” tocmai pentru numarul mare de boli pe care il reprezinta. Acum, daca stam sa ne gandim, cu ce este de fapt mai rau „cancerul” decat alte boli cronice? Decat insuficienta renala? Decat insuficienta hepatica sau pancreatica? Decat diabetul? Sau bolile cardio-vasculare?
O sa imi spuneti ca majoritatea bolilor cronice pot fi tinute sub control. Adevarat. Dar 50% din cancere pot fi vindecate! Iar restul pot fi tinute sub control, ca si alte boli cronice. Oare vreuna din insuficientele mentionate anterior pot fi vreodata complet vindecate?
O sa imi spuneti ca citostaticele deterioreaza starea generala a patrupezilor. Uneori-rareori sau deloc si, atunci cand se intampla, este ceva temporar. Dar oare o injectie cu Imizol este o placere? „Nu, dar sunt sanse sa ii salveze viata!.” Ei bine… la fel fac si citostaticele uneori. Si multe dintre ele sunt si mai putin toxice decat Imizolul. Dar oare face cineva dializa de placere? Sau poate transplant de ficat? Sau nefrectomie? Sau alte tratamente invazive? Cel mai probabil ca nu, dar sunt solutii bune sau foarte bune care se adopta deserori pentru obtinerea unui termen lung sau foarte lung de viata. Exact la fel se intampla si in oncologie.
Ba mai mult decat atat, oncologia veterinara are un avantaj major fata de medicina umana: tratamentele sunt gandite pentru a ajuta animalele sa fie bine azi, nu peste 5 ani. Fata de oameni unde se pune accentul mai degraba pe cantitatea vietii decat pe calitatea ei, animalele traiesc si se bucura doar in prezent, iar datoria noastra este sa le onoram, atat cat putem de bine, prezentul.

Oncologia veterinara s-a bucurat in ultimii 30 de ani de o serie intreaga de studii de cercetare, trial-uri clinice, publicatii, medici specialisti acreditati la nivel european si american si clinici de referinta dotate cu cele mai noi tehnologii de diagnostic si tratament. Toate acestea au condus la statistici clare, acuratete in prognostic si protocoale standardizate, care au rolul sa le ofere familiilor pacientului oncologic informatii cat mai precise si transparente legate de boala si tratamentul companionului lor.

Mastocitom la caine
dr. Anca Cristea
chirurgie oncologica caine pisica

Oncovet © 2019 - Crafted by Maya Interaktive - Digital Marketing, ATL, BTL