2.jpg
dr Anca Cristea
Dr. Anca Cristea

 

 Mastocitomul este unul dintre cele mai comune cancere cutanate pe care le intalnim atat la caini, cat si la pisici.

Dr. Daniel Lescai
Dr. Daniel Lescai

Prognostic in cazul mastocitomului la caine

In cazul cainilor cele mai multe forme de mastocitom (80% din cazuri) au un comportament biologic relativ bland, infiltrative local, fara capacitate de metastazare la distanta, in timp ce aproximativ 20% din pacienti vor dezvolta forme agresive de boala, invazive atat local cat si la distanta – in special in limfonoduri, splina si ficat.

Apectul mastocitomului la animale

       Aspectul lor poate sa ia o serie intreaga de forme si consistente, motiv pentru care literatura de specialitate il descrie ca “marele iluzionist”. 

Poate sa ia forma unui nodul albicios sau rosietic, a unui chist, a unui papilom si, cel mai adesea, el este confundat cu banalul lipom.

Stabilirea diagnosticului la caine sau pisica

        Aspectul lor poate sa ia o serie intreaga de forme si consistente, motiv pentru care literatura de specialitate il descrie ca “marele iluzionist”.  Poate sa ia forma unui nodul albicios sau rosietic, a unui chist, a unui papilom si, cel mai adesea, el este confundat cu banalul lipom.

Diagnosticul se pune in cele mai multe cazuri cu ajutorul unei aspiratii cu ac fin, tehnica non-invaziva, nedureroasa si rapida de diagnostic.

Rase de câini predispuse la mastocitom

 

 Rasele predispuse la acest tip de cancer sunt: bulldog, pug, amstaff, labrador, insa orice caine poate sa dezvolte mastocitoame. In general mastocitomul apare cu o prevalenta mai mare la cainii alergici, sterilizati timpuriu.

Tratamentul mastocitomului la caine

Dupa aflarea diagnosticului, ante-operator, la cei mai multi pacienti, este necesara stadializarea, respectiv evaluarea generala – prin palpare a limfonodurilor (in special a celor de drenaj), aspirarea lor cu ac fin, ecografie abdominala si eventual punctii ecoghidate din splina si ficat.

     Tratamentul depinde foarte mult de tipul de mastocitom si de stadiul clinic al tumorii. In general, tratamentul este multimodal, alcatuit dintr-o componenta chirurugicala si terapie neoadjuvanta sau adjuvanta (chimioterapie), uneori electrochimioterapie sau radioterapie. 

De asemenea, exista medicatie care se poate injecta intratumoral in tumorile cu grad redus de malignitate, non-metastatice.

                                 Pentru a viziona video Mastocitom la caine trebuie sa fii logat in Youtube si sa ai peste 18 ani

Oncovet © 2019 - Crafted by Maya Interaktive - Digital Marketing, ATL, BTL