„Sa asteptam sa vedem ce se intampla” – o formatiune de pe piele care nu dispare sau nu se micsoreaza in 72 de ore de la momentul aparitiei are toate sansele sa se mai faca disparuta doar cu ajutorul bisturiului.
Solicitati un examen citologic (punctie) din formatiune inainte de interventia chirurgicala. Contrar miturilor, aspiratia cu ac fin este o metoda rapida, neinvaziva si nedureroasa care poate oferi informatii valoroase despre formatiune si care, mai ales in cazul cancerelor, poate face diferenta intre o interventie reusita si un esec operator, manifestat prin recidive sau metastazare. Abordarea chirurgicala a unei tumori maligne este (sau ar trebui sa fie) foarte diferita de cea a unui lipom de exemplu.
„Un animal de peste 10 ani este prea batran sa fie anesteziat” – siguranta unei anestezii este direct proportionala cu functionalitatea optima a organismului si nu cu varsta. Metodele de anestezie sunt dintre cele mai variate si riscurile anesteziei pot fi cu mult reduse prin adaptarea unor protocoale de anestezie cat mai sigure pentru nevoile fiecarui organism in parte.
„Nu exista tratament pentru cancer” – este adevarat ca nu exista un tratament universal pentru orice tip de cancer, insa variantele terapeutice sunt numeroase. In anumite situatii poate fi suficienta o interventie chirurgicala, in altele este necesar ca interventia sa fie insotita de un tratament medicamentos (cu/fara citostatice) sau este recomandata radioterapia. Sunt tratamente care se fac in scop curativ (DA! Peste 50% din cancere se pot vindeca!) si altele care au doar rol paliativ (cu rol nu doar in prelungirea, ci in imbunatatirea calitatii vietii). Un tratament de lunga durata nu trebuie sa va descurajeze! In incercarea realizarii acestui deziderat, nu trebuie decat sa privim cancerul ca o boala cronica ce presupune multa rabdare (atat din partea medicilor, cat si a proprietarilor), grija si monitorizare permanenta.
„Efectele secundare ale chimioterapiei pot cauza suferinta animalelor si acestea isi vor pierde parul” – trebuie sa tinem cont de faptul ca organismul animalelor raspunde diferit la terapie fata de cel al oamenilor. In general, animalele sunt mult mai tolerante in ceea ce priveste efectele secundare tratamentului chimio- sau radioterapeutic, acestea fiind mai slab exprimate, sau pot chiar sa lipseasca. Atunci cand exista totusi, cel mai adesea sunt reprezentate de:
Disconfort digestiv: lipsa apetitului, stare de greata, voma sau scaun moale – stari care pot fi combatute medicamentos
Imunosupresie: pentru care animalul va fi monitorizat si, in cazul in care apare, poate fi necesar un tratament suplimentar
Efecte secundare asociate doar anumitor citostatice: toxicitate cardiaca (doxorubicina) si renala (cisplatinul la caini).
Spre deosebire de oameni, alopecia (pierderea parului) este rara la animale si poate sa apara doar la rasele la care parul creste in mod continuu (Shih-tzu, Caniche, Cocker, etc). Pisicilor nu le cade parul, dar in anumite situatii le pot cadea mustatile.
*Pisicile nu sunt caini mici si spre deosebire de ei, acestea au o toleranta mai scazuta la chimioterapie. Exista medicamente citostatice care pot fi fatale pentru micile feline (de exemplu cisplatinul).
Medicul veterinar va lua un istoric complet al patrupedului, il va examina cu atentie si va solicita o serie de investigatii cu ajutorul si pe baza carora se va putea lua cea mai buna decizie terapeutica. In cele mai multe cazuri sunt necesare urmatoarele: analize complete de sange +/- de urina, punctia/biopsia formatiunii (RETINETI: inainte de operatia propriu-zisa!), +/- teste de imagistica (ecografie, radiografie si in anumite cazuri chiar tomografie sau RMN).