CHIMIOTERAPIE

FAQ

  • ● Cum decurge o consultatie oncologica
  • ● Administrarea in siguranta a chimioterapicelor la caine si pisica
  • ● Despre chimioterapia la animale de companie
  • ● Masuri de precautie si siguranta in utilizarea chimioterapiei la animale de companie
  • ● Efectele secundare ale chimioterapiei la animalele de companie
  • ● Terapii complementare chimioterapiilor la caine si pisica
  • ● Termeni medicali pe intelesul tuturor
● Cum decurge o consultatie oncologica

Consultatiile oncologice dureaza in mod obisnuit o ora – o ora si jumatate. In timpul consultatiei medicul va dori sa cunoasca tot istoricul companionului tau si informatii detaliate despre starea actuala si modul lui de viata.
Ulterior, medicul va evalua dosarul medical si investigatiile efectuate pana in prezent, daca acestea au fost efectuate.
Pentru a ne putea forma o imagine completa asupra cazului, este important ca la momentul programarii sa avem toate rezultatele aferente efectuate pana in prezent, sub forma unui raport scris sau in format digital. Ideal ar fi sa rugati medicul curant sa completeze formularul de trimitere de pe site de la sectiunea LINK.
Urmeaza evaluarea propriu-zisa a pacientului care presupune initial aprecierea aspectului general – blanita, pielea, privirea, postura, modul de deplasare, aspectul abdomenului, respiratia sau orice alte semne care se pot constitui in indicii importante si care pot fi sau nu corelate cu afectiunea oncologica pentru care ne vizitati. Ulterior, medicul va trece la o examinare fizica amanuntita, in care se evalueaza atat statusul general al pacientului, respectiv functiile sale vitale, cat si eventualele modificari corelate cu afectiunea oncologica: tumora propriu-zisa daca aceasta este externa: se vor lua masuratori, se va aprecia aspectului ei, respectiv daca este inflamata, ulcerata, ferma, bine sau slab delimitata, elasticitatea pielii din jur – in posibil context chirurgical si de cele mai multe ori se vor face si poze pentru a aprecia eventuale modificari in timp. De asemenea se vor evalua limfonodurile (cunoscute in trecut sub denumirea de “ganglioni limfatici”) pentru a putea depista eventuale si posibile metastaze
regionale.
Daca vom considera necesar sa efectuam investigatii suplimentare, acestea pot fi facute deseori in ziua consultatie, ceea ce inseamna ca ar fi ideal ca ultima masa sa fie cu minim 8 ore inainte vizita programata. In anumite situatii, pentru procedurile medicale care necesita anestezie, pacientul va ramane internat peste zi.
Daca mai aveti nevoie de timp sa va ganditi, investigatiile pot fi programate in alta zi.

● Administrarea in siguranta a chimioterapicelor la caine si pisica

Pacientul este cantarit inainte de fiecare administrare de medicamente citostatice.
Acest lucru permite dozarea corespunzatoare a medicatiei recomandate.
Greutatea exprimata in kg se transforma cu ajutorul unor formule de calcul in suprafata corporala, acesta fiind modul in care se dozeaza majoritatea citostaticelor.
In functie de citostaticul recomandat de medic, administrarea poate dura intre 1 minut si 60 de minute si cele mai multe dintre ele sunt precedate de efectuarea unei hemoleucograme care are rolul de a evalua siguranta administrarii.

Pentru cele mai multe citostatice administrarea se va face pe catetere montate intravenos si acestea vor fi verificate de cateva ori inainte de administrarea citostaticului pentru a preveni extravazarea substantelor citostatice.

In anumite situatii, poate fi recomandat ca administrarea sa se faca prin asa numitele “camere-implantabile”, care se monteaza sub piele. Acestea sunt dispozitive care se monteaza sub anestezie generala pacientilor la care planuim tratamente indelungate si care ofera acces venos simplu si direct la o vena de calbru mare, fara sa mai fie necesara cateterizarea venelor periferice.

● Despre chimioterapia la animale de companie
● Masuri de precautie si siguranta in utilizarea chimioterapiei la animale de companie
● Efectele secundare ale chimioterapiei la animalele de companie
● Terapii complementare chimioterapiilor la caine si pisica
● Termeni medicali pe intelesul tuturor

intrebari frecvente despre cancer la animale de companie


intrebari frecvente despre cancer la animale de companie


dr. Anca Rusu
PROGRAM


LUNI-VINERI 09:00-21:00

DETALII DE CONTACT


+40756056485

contact@oncovet.ro

Faceți o programare

Oncovet © 2019 - Crafted by Maya Interaktive - Digital Marketing, ATL, BTL